Kruh za tost često je sastavni dio doručka ili nekog međuobroka. Može se koristiti kao i što naslov kaže za tostiranje ili pak svježi za pravljenje sendvića. Uz dodatke sira za sendvić, nekog mesnog dodatka ili pak obične salame i list zelene salate, rajčice, malo crvenog luka i eto super sendvića. Tostirana kriška kruha uz pečeno jaje, omlet ili kajganu i šalicu toplog napita i eto nam super doručka.
U nastavku donosimo recept za pripremu kruha za tost.
ZA 1 KRUH
Sastojci za pripremu kruha za tost:
- 350 g cjelovitog brašna krupnika
- 350 g brašna krupnika
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 3 dl mlakog mlijeka
- 100 g omekšanog maslaca
- 15 g soli
Priprema:
U ovalnu posudu za miješanje kruha stavite sve sastojke, kvasac izmrvite, zatim pomoću ručnog miksera s nastavkom za tvrđa tijesta umijesite podatno tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome oko 1 sat. Tada tijesto ponovno premijesite i ostavite da se odmara 10 minuta.
Postupak pripreme kruha za tost.:
Duguljasti kalup za kruh namastite, a pećnicu ugrijte na 220°C. Od dignutog tijesta oblikujte štrucu koju položite u pripremljeni kalup. Tijesto ostavite na toplome dok ne dođe do ruba kalupa, zatim ga premažite vodom i pecite na srednjoj rešetki oko 40 minuta. Odmah po pečenju izvrnite ga iz kalupa i ohladite.