Social Icons

Kruh s mrkvom

https://kuhinjskikutak.blogspot.hr/

Još jedan zanimljiv dodatak u pripremi kruha. Mrkva je nadasve zdravo povrće s specifičnim okusom. Dodavanjem mrkve u pripremi kruha dobijemo zanimljiv i ukusan kruh koji se može poslužiti za svaki obrok. U nastavku donosimo popis sastojaka i način pripreme kruha s mrkvom.

Sastojci za pripremu kruha s mrkvom

  • 300 g ražene krupice
  • 3 dl vode
  • 150 g kiselog tijesta
  • 150 g raženog brašna
  • 200 g cjelovitog pšeničnog brašna
  • 300 g pšeničnog brašna
  • 1/2 kockice svježeg kvasca
  • 200 g fino ribane mrkve
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 2,5 dl vode
  • 1 žlica mljevenih začina (npr. pimenta i/ili kumina)
  • 20 g soli

Priprema 

Nekoliko dana prije no što ćete peći kruh pripremite kiselo tijesto prema uputi ispod recepta. Noć prije pečenja kruha pomiješajte raženu krupicu s 3 dl vode i ostavite je do jutra da nabubri i omekša. Sljedeći dan nabubrenoj krupici primješajte preostale sastojke te uz dodatak kiselog tijesta umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplome neka buja 4 sata. Dignuto tijesto premijesite pa ga ponovo ostavite na toplome dok ne udvostruči obujam. Naposlijetku tijesto treći put premijesite, ali ga sada položite u košaricu obloženu pobrašnjenom krpom. Neka buja još 30 minuta, a u međuvremenu pećnicu ugrijte na 250°C

Postupak

Dignuto tijesto izvrnite na plitki pobrašnjeni lim, a površinu premažite vodom. Kruh najprije pecite 10 minuta na početnoj temperaturi, zatim je snizite na 190°C i kruh pecite još 50 minuta.

Kiselo tijesto 

Kiselo tijesto koristi se kao predtijesto za kruh bez ili s manje kvasca. Za pripremu kiselog tijesta uzmite 250 g raženog brašna i 2,5 dl mlake vode. Toj mješavini još primješajte žličicu jogurta (kefira, sirutke) ili žličicu rasola od kiselog kupusa. Smjesu ostavite u prozirnoj i hermetički zatvorenoj posudi. Pazite da posuda bude dovoljno velika jer početna masa ne smije zauzeti više od polovice posude. Sve ostavite tri dana na toplom mjestu, a kiselo tijesto je gotovo kada se u njemu pojave mjehurići i površina raspuca. Možete ga koristiti odmah ili ga utrošite kroz 10 dana, a čuvajte ga u hladnjaku. 

 
 
Blogger Templates